Ενα δημόσιο Wi-Fi είναι ασφαλές ;

Τα δημόσια Wi-Fi είναι παντού, σε καφετέριες, αεροδρόμια ή στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας. Παρά την ευκολία που μας παρέχουν πρέπει να ειμαστε πού προσεκτικοί για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Πολλοι απο εμας πλεον, μπορούν να κάνουν μια γρήγορη αγορά από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, π.χ. www.diana.gr σε ένα δημόσιο wifi

Για την ασφαλή αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο ασφαλών πρακτικών για τη χρήση ελεύθερων δικτύων.

Πώς να μοιράζεστε ευαίσθητα αρχεία με ασφάλεια στο διαδίκτυο

Τα δημόσια Wi-Fi είναι ένας βολικός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι εν κινήσει, είτε σε μια καφετέρια, σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε ένα αεροδρόμιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ζητήματα ασφαλείας κατά τη σύνδεση σε αυτά τα ελεύθερα δίκτυα. Μερικές φορές, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα δίκτυα Wi-Fi ή θέτουν σε κίνδυνο τα υπάρχοντα δίκτυα.

Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ονόματα που μοιάζουν πολύ με νόμιμα δίκτυα για να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να συνδεθούν. Μόλις οι χρήστες συνδεθούν, προσωπικές πληροφορίες, όπως συνδέσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τραπεζικά στοιχεία και διευθύνσεις email, γίνονται ευάλωτες σε υποκλοπή και κατάχρηση.

Η ασφαλής χρήση

Yπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να προστατευθούν και να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή. Για να αποφευχθεί η ανάληψη περιττών ψηφιακών κινδύνων, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τις ακόλουθες πρακτικές:

  1.  Σύνδεση σε δημόσιο Wi-Fi μόνο όταν είναι απαραίτητο. Συνιστάται γενικά να χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi-Fi μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο λόγω των πιθανών τρωτών σημείων ασφαλείας τους.
  2.  Επαλήθευση αυθεντικότητας δικτύου. Όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi, η επιβεβαίωση της νομιμότητας του δικτύου με το προσωπικό της υποδομής μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή συνδέσεων σε παραπλανητικά δίκτυα που ενδέχεται να αποθηκεύσουν προσωπικές πληροφορίες.
  3.  Μεγάλη προσοχή στη σελίδα σύνδεσης του δημόσιου δικτύου Wi-Fi. Εάν ζητήσει διαπιστευτήρια σύνδεσης μέσω εξωτερικών πλατφορμών όπως τα κοινωνικά δίκτυα, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Τέτοια αιτήματα μπορεί να υποδεικνύουν προσπάθεια ηλεκτρονικού phishing με στόχο την αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών.
  4.  Δεν κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές μέσα απο σύνδεση με δημίσα WiFi. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την πρόσβαση σε ιστότοπους που απαιτούν στοιχεία σύνδεσης, ιδιαίτερα χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi.
  5.  Ενίσχυση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας με την χρήση ενός VPN. Τα σύγχρονα VPN κρυπτογραφούν δεδομένα και προστατεύουν τις διαδικτυακές δραστηριότητες από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, χωρίς να επηρεάζει την ταχύτητα

Η χρησιμότητα των VPN

Ένα VPN κρυπτογραφεί τη διαδικτυακή σου κίνηση για να σου προσφέρει προστασία απορρήτου και ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Ενα VPN αλλάζει τη διεύθυνση IP σου με μία αντίστοιχη από την τοποθεσία του διακομιστή.

Το VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείς για να κρυπτογραφήσεις τη διαδικτυακή σου κίνηση. Όταν περιηγείσαι στο διαδίκτυο χωρίς να χρησιμοποιείς ένα VPN, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα δεδομένα σου να παρακολουθούνται και να καταγράφονται από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) σου καθώς και τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι. Επίσης, τα δεδομένα σου καθίστανται ευάλωτα σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Όταν συνδέεσαι σε έναν διακομιστή VPN, η διαδικτυακή σου κίνηση δρομολογείται μέσω μιας κρυπτογραφημένης σήραγγας. Αυτή η διαδικασία αποκρύπτει τη διαδικτυακή σου δραστηριότητα από οποιονδήποτε επιχειρήσει να την παρακολουθήσει, συμπεριλαμβανομένου του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) σου

Χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο VPN διασφαλίζεις ότι η περιήγηση σου σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi παραμένει ιδιωτική. Εκτός από την παροχή κρυπτογράφησης δεδομένων, ορισμένες ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας προστατεύουν από διάφορους κινδύνους, όπως το ηλεκτρονικό phishing, όπου οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα δίκτυα για να κλέψουν διαπιστευτήρια σύνδεσης και πλαστογράφηση DNS, η οποία ανακατευθύνει τους χρήστες σε κακόβουλους ιστότοπους.

Επιπλέον, η κρυπτογράφηση VPN βοηθά στην προστασία από στοχευμένες επιθέσεις που μπορούν να εκμεταλλευτούν το ιστορικό περιήγησης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, προσφέροντας ισχυρή προστασία από τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi. Επιπλέον, τα VPN μπορούν να χρησιμοποιούνται συνεχώς, όπως η σύνδεση σε ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi. Η διατήρηση ενός ενεργού VPN ανά πάσα στιγμή διασφαλίζει ότι τα δεδομένα των χρηστών παραμένουν προστατευμένα, διατηρώντας το απόρρητο ανεξάρτητα από το δίκτυο που χρησιμοποιείται