Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης-Φλεβίτιδας και Φλεβική ανεπάρκεια

Φλεβική ανεπάρκεια

Φλεβική ανεπάρκεια είναι η πάθηση όταν οι φλέβες των ποδιών δεν οδηγούν όλη την ποσότητα του αίματος προς την καρδιά με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει στα κάτω άκρα. Η κατάσταση του ποδιού με φλεβική ανεπάρκεια ποικίλλει από την εμφάνιση μικρών ευρυαγγειών έως την εμφάνιση πληγής. Τα συμπτώματα επίσης κυμαίνονται και φθάνουν μέχρι τον έντονο πόνο.

Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης αποτελούν την αποτελεσματικότερη συντηρητική θεραπεία αλλά και πρόληψη για τη φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων. Ασκούν συμπίεση στις επιφανειακές φλέβες των κάτω άκρων πιέζοντας έτσι τοι αίμα προς τις κεντρικές αρτηρίες οι οποίες το οδηγούν στην καρδιά. Έτσι αποκαθίσταται η υγιή κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας το οίδημα και το αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα καθώς και την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων όπως θρόμβωση.

Γιατί πρέπει να φοράμε Καλσόν και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι απαραίτητες όταν η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα πρέπει να ενισχυθεί λόγω παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την φλεβική υγεία. Σε περίπτωση που νιώθετε τα πόδια σας βαριά ειδικά το βράδυ ή αντιμετωπίζετε συχνά πρήξιμο ή πόνο, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική διάγνωση από ειδικό γιατρό (αγγειοχειρούργο, αγγειολόγο, φλεβολόγο).

Το καλσόν και οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης-φλεβίτιδας είναι απαραίτητες:

 • Σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και φλεβική θρόμβωση
 • Σε άτομα με κιρσοούς και αραχνοειδείς φλέβες
 • Στην εγκυμοσύνη
 • Στο σύνδρομο οικονομικής θέσης. Προκαλείται όταν τα πόδια είναι κάτω σε καθιστή θέση και ακίνητα για πολλές ώρες σε αεροπορικές πτήσεις ή σε εργασία που απαιτεί ακινησία, π.χ. ταμίας, οδηγός κ.α.

Τι είναι η διαβαθμισμένη συμπίεση

Όταν παραμένουμε ακίνητοι, λόγω της βαρύτητας αυξάνεται η πίεση μέσα στις φλέβες των ποδιών, με αποτέλεσμα στο επίπεδο του αστραγάλου να ασκείται και να γίνεται αισθητή η μέγιστη πίεση, ενώ αυτή μειώνεται σταδιακά προς την κνήμη μέχρι τον μηρό και το σώμα. Η πίεση αυτή μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg) και εξαρτάται από την κάθετη απόσταση της καρδιάς μέχρι το πόδι. Περίπου 86 mmHg πίεσης εφαρμόζεται μέσα στις φλέβες του αστραγάλου ενός ενήλικα ύψους 1.70 εκ. σε όρθια και ακίνητη στάση σώματος ενώ αντίστοιχα στην άνω κοίλη φλέβα περίπου 2 mmHg.

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης εφαρμόζουν διαφορετική  συμπίεση κατά μήκος του ποδιού, από τον αστράγαλο έως το γόνατο, μεγαλύτερη συμπίεση στον αστράγαλο και μειωμένη στην κνήμη (50%-60%) και στον μηρό, 20%-40%. Η εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης συμπίεσης αυξάνει την πίεση υποδόρια, δηλαδή στους ιστούς κάτω από το δέρμα, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της διόγκωσης των επιφανειακών φλεβών και την παραμονή του αίματος στο κάτω μέρος των ποδιών, η οποία όταν είναι χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα την λειτουργική ανεπάρκεια των φλεβών. Επίσης, η συμπίεση των ιστών αυτών μεταφέρει το συσσωρευμένο υγρό πίσω στα τριχοειδή αγγεία αποτρέποντας την υπερχείλιση υγρών από αυτά.

Η συμπίεση του καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης και φλεβίτιδας diana (κωδ. 2000) είναι:

 • Στον αστράγαλο: 14,00 mm/Hg
 • Στην κνήμη :         10,00 mm/Hg.
 • Στον μηρό:              7,00 mm/Hg.

Στο καλσόν προοδευτικής συμπίεσης (κωδ. Β103) τα επίπεδα συμπίεσης είναι υψηλότερα (18-16-14mm/Hg):

Η χρήση του καλσόν και της κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης και φλεβίτιδας προληπτικά (στο υγιές πόδι)

Ειδικοί συμβουλεύουν την χρήση καλτσών στο υγιές πόδι αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα συμπίεσης, (έως 18 mm hg). Εάν η καθημερινότητα ενός ατόμου απαιτεί πολύωρη ορθοστασία η ακινησία τότε η προληπτική χρήση καλτσών διαβαθμισμένης ή προοδευτικής συμπίεσης συνιστάται.

Οι ελαστικές κάλτσες φοριούνται κατά την διάρκεια της ημέρας και αφαιρούνται κατά τον βραδινό ύπνο και αυτό διότι την ημέρα το οίδημα και η συσσώρευση του αίματος αυξάνονται λόγω βαρύτητας ενώ το βράδυ μειώνονται αισθητά. Όταν ο ιατρός συνιστά την χρήση τους το βράδυ, τότε ακολουθείτε την σύσταση αυτή. Η χρήση των καλτσών αυτών είναι επίσης χρήσιμη κατά την διάρκεια της ακινησίας ή της ορθοστασίας.

Πότε δεν φοράμε καλσόν και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Όταν κάποιος πάσχει από:

 • Ισχαιμία
 • Σηπτική φλεβίτιδα του ποδιού
 • Μη ελεγχόμενη καρδιακή ανεπάρκεια

Η χρήση καλσόν και καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης πρέπει να γίνεται με προσοχή όταν παρουσιάζονται τα παρακάτω:

 • Δερματικές λοιμώξεις
 • Ακινησία στο κρεβάτι
 • Δερματικές κηλίδες
 • Ευαισθησία του κάτω άκρου
 • Μολύνσεις στο δέρμα

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης άνω των 20mmHg.

Μύθοι για τους κιρσούς

Για τους περισσότερους ασθενείς οι κιρσοί είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που δε χρήζει άμεσης αντιμετώπισης αν δεν τους ενοχλεί αισθητικά αλλά η αλήθεια είναι ότι πρέπει να επισκεφτούν άμεσα και έγκαιρα τον αγγειοχειρουργό να κάνει την αξιολόγησή του. Αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως θρομβώσεις, δερματολογικές βλάβες και ανοιχτές πληγές στα κάτω άκρα.

Οι Κιρσοί στα πόδια είναι μόνο πρόβλημα των υπέρβαρων και των ηλικιωμένων

Όχι. Ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης των κιρσών είναι οι γονείς μας και τα γονίδια που μας κληρονομούν. Οι κιρσοί παρατηρούνται στο 30%, περίπου, του πληθυσμού και μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλες τις ηλικίες. Είναι μία πάθηση, πράγματι, που εμφανίζεται συχνότερα στις μεγάλες ηλικίες, όπως συμβαίνει άλλωστε, στις περισσότερες των παθολογικών καταστάσεων, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να κάνει την εμφάνισή της ακόμα και στην εφηβεία, αν τα γονίδια αυτό επιτάσσουν.

Το μεγάλο σωματικό βάρος, σε αντίθεση με παλαιότερες πεποιθήσεις ΔΕΝ παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των κιρσών.

Οι κιρσοί προκαλούνται ή επιδεινώνεται από το «σταυροπόδι»

Όχι. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που συνδέουν το «σταύρωμα των ποδιών» είτε για την εμφάνιση, είτε για την επιδείνωση των κιρσών. Το πρόβλημα των κιρσών είναι «εσωτερικό». Είναι κατασκευαστικό πρόβλημα των φλεβών στα κάτω άκρα, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, με συγκεκριμένα γονίδια

Οι κιρσοί είναι μόνο αισθητικό και δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε αν δε σας ενοχλεί

Όχο. Κάποιοι, κυρίως ηλικιωμένοι ασθενείς θέλουν να πιστεύουν ότι το πρόβλημα των κιρσών είναι καθαρά αισθητικό θέμα. Η αλήθεια είναι ότι αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν σωστά το πρόβλημα θα επιδεινώνεται συνεχώς και είναι πιθανό να εμφανιστούν πιο σοβαρά προβλήματα όπως θρομβώσεις, δερματολογικές βλάβες και ανοιχτές πληγές στα κάτω άκρα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους πέντε ασθενείς με απλούς κιρσούς θα εμφανίσει έλκος (ανοιχτή επώδυνη πληγή) στην κνήμη αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Έτσι, αν παρατηρήσετε μία διογκωμένη φλέβα στο πόδι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό, προκειμένου να εξετάσει την περίπτωση μιας σοβαρής φλεβικής παθολογίας.

Η καλύτερη δυνατή θεραπεία, σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με θερμική ενέργεια λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων.

Η εγκυμοσύνη ευθύνεται για την εμφάνιση κιρσών

Όχι, η εγκυμοσύνη δεν δημιουργεί κιρσούς. Εάν όμως μία γυναίκα έχει ήδη φλεβικό πρόβλημα,  αυτό μπορεί να επιδεινωθεί στην εγκυμοσύνη ή να βγει στην επιφάνεια.

Πολλές φορές, μετά την εγκυμοσύνη, οι προβληματικές φλέβες υποχωρούν. Ωστόσο, η υποχώρηση είναι προσωρινή και το πρόβλημα επανέρχεται εντονότερο είτε σε μία επόμενη εγκυμοσύνη, είτε και από μόνο του. Τα φλεβικά προβλήματα, είναι σωστό, να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα και όχι να περιμένουμε τις εγκυμοσύνες.

Οι κιρσοί δεν καταπολεμούνται οριστικά με τη θεραπεία και ξαναβγαίνουν

Δυστυχώς, με την παλαιά επέμβαση της σαφηνεκτομής, πολλοί ασθενείς βιώνουν την επανεμφάνιση των κιρσών. Με τις νέες ενδοαυλικές τεχνικές, όμως, όπως το ενδοαυλικό λέιζερ και την σκληροθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Οι ενδοαυλικές τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και το κυριότερο, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, γνωρίζοντας, με εξαιρετική ακρίβεια, τις εστίες του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες τονίζουν τα πλεονεκτήματα των νέων ενδοαυλικών τεχνικών και τις σοβαρές αδυναμίες της σαφηνεκτομής που τώρα πια είναι η τελευταία επιλογή θεραπείας.