Η Ιαπωνες είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωης και νεανική εμφάνιση. Αυτό είναι πηγάζει από κάποιους παράγοντες που έχουν σχέση με την παράδοση, τον τρόπο ζωής, την φιλοσοφία τους, κάτι που αντακακλάται και στην διατροφή τους
1. Η διατροφή

Δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένες τροφές και πρόσθετη ζάχαρη. Περιέχει πολλά λαχανικά, θαλασσινά, πιάτα από σόγια και ρύζι. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντι-οξειδωτικά, βιταμίνες, και Ομέγα 3 οι οποίες εμποδίζουν το Οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές – κύριες αιτίες για την γήρανση.
Ένας παραδοσιακός τρόπος διατροφής προέρχεται απο την Οκινάουα (Okinawa diet), που δίνει έμφαση στις τροφές από την θάλασσα για προτείνη, υγειινά λίπη και γλυκοπατάτες για υδρογονάνθρακες.
Σούπες – κύριο πιάτο
Η Ιαπωνική δίατροφη έχει πολλές σούπες. Η miso ειναι η πιό γνωστή και περιέχει θαλλασινά φυτά (seaweed) και ψάρια, σόγια και λαχανικά και μερικέςφορές και λίγα νουντλς. Το κύριο πιάτο τους συνήθως έχει κρέας από πουλερικά, αρνί, χοιρινό και θαλασσινα που συνοδέυονται από ρύζι ή νουντλς.
2. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι βασικό μέρος της κουλτούρας των Ιαπώνων. Προέρχεται από το φυτό, την Camellia sinensis. Το πιο δημοφιλές είδος πράσινου τσαγιού είναι το Sencha. Από αυτό παρασκευάζονται τα είδη Bancha, Matcha και Gyokuro. Το έγχυμα από πράσινο τσάι Matcha, έχει την υψηλότερη ποσότητα καφεΐνης και L-θεανίνης
Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες περιλαμβάνουν φλαβόνες, φλαβονόλες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Τα κύρια φλαβονοειδή του είναι διάφορες κατεχίνες, οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε αυτό από ότι στο μαύρο ή το τσάι Oolong.
Το πράσινο τσαι προστατεύει από χρόνιες ασθένειες και αποτελεί ασπίδα προστασίας των κυττάρων.
Για την παραγωγή του πράσινου τσαγιού τα φύλλα μαγειρεύονται στον ατμό και στην συνέχεια αποξηραίνονται ώστε να δοθεί ένα ξηρό προϊόν.
Έρευνες έχουν δείξει πως το πράσινο τσάι έχει σημαντικά οφέλη ως προς την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Παράλληλα, επιβεβαιώνουν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιϊκές δράσεις που προσφέρει στον οργανισμό, και συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης
3. “Hara hachi bu”

Μία σημαντικη παράδοση στην Ιαπωνία είναι ο έλεγχος της ποσότητας που τρώνε. Τρώνε έως να ικανοποιήσουν το 80% του αισθήματος της πίνας. Έτσι βοηθούν το σύστημα χώνεψης του οργανισμού και προστατεύονται απο την παχυσαρκία.
4. Συχνή άσκηση




Για τους Ιάπωνες, η άσκηση είναι μέρος της καθημερινότητας τους. Αυτό περιλαμβάνει περπάτημα, ποδήλατο, παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως το “tai chi¨ και πολεμικες τέχνες. Η συχνή άσκηση ισχυροποιεί τους μυς και την καρδιά και βελτιώνει επίσης την πνευματική υγεία.
5. Προστασία του δέρματος

Η προστασία από τον ήλιο, η ενυδάτωση είναι μέρη μιάς τελετουργίας των Ιαπώνων για την προστασία του δέρματος και του οργανισμού. Το πράσινο τσαι, τα θαλασσινά και το ρύζι είναι φυτικές ουσίες που διατηρουν το δέρμα νεανικό.
6. Πίνουν αρκετό νερό
Η τακτική να πίνουν πολύ νερό, φαίνεται απλή αλλά έχει σημαντικά αντι-γηραντικά αποτελέσματα, συμβάλει ώστε το δέρμα να παραμένει νέο, και βοηθάει σημαντικά τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες
7. Συνήθειες για την μείωση του άγχους

Ο τρόπος ζωής των Ιαπώνων έχει πολλές πλευρές που συντελούν στην μείωση του άγχους, όπως γυμναστική, διαλογισμό και να περνούν χρόνο στη φύση. Επίσης, σχετικές δραστηριότητες είναι το . woodland bathing, or shinrin-yoku. Το άγχος είναι κύρια αιτία γήρανσης και εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

8. Κοινωνικοί δεσμοί

Στις κοινωνικές αξίες των Ιαπώνων ξεχωρίζουν η κοινωνική προσφορά και οι ισχυρές οικογενιεακές και κοινωνικές σχέσεις.
Μία μεγάλη μελέτη του Harvard με διάρκεια άνω των 60 ετών επιβεβαίωσε την αξία της Ιαπωνικής παράδοσης και συμβολής στην μακροζωία.
Εδειξε ότι η μακροζωία και η καλή υγεία βασίζονται μόνο στις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις και όχι στα υλικά αποκτήματα. Άνθρωποι που μπορούν να βασιστούν σε αληθινές σχέσεις έχουν πολύ καλύτερη πνευματική υγεία, διατηρούν μία θετική προσέγγιση στην ζωή και γι αυτό μπορεί να ζήσουν περισσότερο και με καλή υγεία.