Εγκυμοσύνη και Φλεβίτιδα

Φλεβική ανεπάρκεια.

Φλεβική ανεπάρκεια ονομάζουμε το φαινόμενο όταν οι φλέβες των ποδιών αδυνατούν να οδηγήσουν ικανοποιητικά το αίμα προς την καρδιά με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει στα κάτω άκρα. Η μορφή ενός ποδιού με φλεβική ανεπάρκεια ποικίλλει από την εμφάνιση μικρών ευρυαγγειών έως την εμφάνιση πληγής. Τα συμπτώματα επίσης κυμαίνονται και φθάνουν μέχρι τον έντονο πόνο.

Η Φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται πολύ πιό συχνά στις εγκυμονούσες. Μια εγκυμονουσα παρουσιαζει διαφορα συμπτώματα, άλλα πιο σημαντικά και αλλα λιγότερο. Οι φλεβικές παθήσεις είναι από το λιγότερο σηματικά, είναι παροδικά αλλά και αυτά χρειάζονται αντιμετώπιση.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει μία φλέβα μα μαζέψει αίμα, κυρίως στα πόδια. Αυτό είναι αναμενόμενο διότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος για τις ανάγκες της κυοφορίας και της ανάπτυξης του εμβρύου. Επιπλέον, η μείωση των χτύπων της καρδιάς μπορεί να έχει σας αποτέλεσμα την διάταση των φλεβών των ποδιών, λόγω παραμονής του αίματος σε αυτές.

Η αύξησης της φλεβικής πίεσης επηρεάζεται σημαντικά και από τις μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών – οιστρογόνα και προγεστερόνη. Από μελέτες που έχουν γίνει παρατηρείται μία μεταβολή στο αγγειακό τοίχωμα, τέτοια που έχει σκοπό να  χαλαρώσει τα αγγεία. Φαίνεται ότι αυτές οι αλλαγές έχουν σκοπό να προετοιμάσουν το κυκλοφορικό συτημα της εγκύου για την αύξηση του ενδαγγειακού όγκου. Οι φλέβες γίνονται περισσότερο διαστατές. Έτσι, εάν υπάρχει κάποια προδιάθεση, ευνοείται η εμφάνιση κιρσών και βέβαια η κατάσταση επιδεινώνεται μετά από κάθε εγκυμοσύνη. Ενώ πολλές γυναίκες δεν εμφανίζουν κιρσούς κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά στο τέλος της, ορισμένες παρουσιάζουν στην αρχή αυτής λόγω ορμονικών διαταραχών.  Μία απο αυτές, η προγεστερόνη, είναι η αιτία χαλάρωσης των τοιχωμάτων των αρτηριών, προκαλώντας έτσι παλινδρόμηση του αίματος με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει προκαλώντας τους κιρσούς. Επιπλέον, η αύξηση του βάρος, η κληρονομικότητα και η φυσική ελαστικότητα των αρτηριών και φλεβών αποτελούν σημαντικούς  παράγοντες για την ανάπτυξη φλεβίτιδας.

Η εμφάνιση κιρσών σχετίζεται με τον αριθμό των κυήσεων

Η φλεβίτιδα εμφανίζεται σε μικροτερο ποσοστο στις εγκυμονούσες στην 1η εγκυμοσύνη (25% περίπου) και σε μεγαλύτεριο στην 2η εγκυμοσύνη, (50% περίπου)

Πρόληψη:

  • Η ελαφριά άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
  • Ξεκούραση των ποδιών
  • Να φοράτε κάλτσες προοδευτικής συμπίεσης
  • Να προσέχετε το βάρος σας

Θεραπεία

Η ιατρικη συμβουλή ιατρού-αγελιολόγου είναι απαραίτητη  πριν την χρήση φαρμάκων, αλλα και στα αρχικά συμπτώματα της φλεβίτιδας, όπως πρήξιμο, πόνος και αίσθημα βάρους στα πόδια, η εμφάνιση σπασμένων φλεβών στην επιδερμίδα, κ.α. Υπαρχουν περιπτώσεις οπου, η φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα και να προκαλέσει επιπλοκές. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν αγγειολόγο ήδη από το 1ο τρίμηνο.

Οι κιρσώδης φλέβες και τα πρησμένα πόδια, παρ ότι όχι  ελκυστικό, δεν αποτελούν κίνδυνο για την εγκυμονούσα. Κατά κανόνα, οι φλέβες επιστρέφουν στην κανονική τους μορφή μέσα σε τρεις μήνες μετά τον τοκετό και οι κιρσοί εξαφανίζονται. Εκείνο όμως που έχει κυρίως σημασία είναι να προλάβουμε την φλεβίτιδα πριν εμφανισθεί. Για να το πετύχετε, κάνετε ότι σας συμβουλέβει ο ο γιατρός σας, φοράτε ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να σας το απαγορεύει, φροντίστε να γυμνάζεστε τακτικά.

Η συμπίεση είναι το κυριότερο μέτρο πρόληψης, αλλά και της θεραπείας μετά τον τοκετό. Οι κάλτσες και τα καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι πολύ χρήσιμα κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μπορούν να αποτρέψουν συμπτώματα όπως το πρήξιμο και το αίσθημα κούρασης και βάρους.