Κορσέ λοχείας: Τα υπέρ και τα κατά

Οι περισσότεροι μαιευτήρες προτείνουν την χρήση λαστέξ-κορσέ λοχείας, αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν τον προτείνουν.

Tα πλεονεκτήματα του κορσέ λοχείας (για μετά την εγκυμοσύνη):

 • Υποστηρίζει την σωστή στάση του σώματος στην περίοδο αποκατάστασης της ανατομίας του σώματος μετά τον τοκετό, είτε φυσιολογικό ή με καισαρική τομή
 • Βοηθάει στην γρηγορότερη επούλωση της καισαρικής τομής περιορίζοντας το μετεγχειρητικό οίδημα
 • Υποστήριξη των αρθρώσεων που έχουν επιβαρυνθει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του επιπλέον βάρους & βελτίωση της στάσης του σώματος, ειδικά στην μέση και στην σπονδυλική στήλη, που έχει υποστεί ήπια κύρτωση.
 • Βοηθούν στο να επανέλθουν τα εσωτερικά όργανα στην αρχική τους θέση, είχαν που μετατοπισθεί από την κύηση
 • Βοηθούν τους κοιλιακούς μυς -που έχουν διαταθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – να επανέλθουν, και αποτρέπουν τη περαιτέρω χαλάρωση της κοιλιάς
 • Ιδιαίτερα όταν η γυναίκα πρέπει να επανέλθει γρήγορα στην δουλειά της, ο κορσές προσφέρει σημαντική βοήθεια
 • Τα σλιπ-σλατέξ και οι ζώνες λοχείας πιέζουν στην περιοχή της κοιλιάς και έτσι βοηθούν το σώμα της γυναίκας να «ξεφουσκώνει» σιγά-σιγά. Αυτό διότι η συμπίεση των κοιλιακών μυιών βοηθάει την φυσική αλλά αργή διαδικασία απέκκρισης υγρών με συνέπεια η κοιλία να χάνει το όγκο που είχε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Η χρήση λαστέξ ή κορσέ μετά τον τοκετό βελτιώνει άμεσα την σιλουέττα, και σας αποτέλεσμα και το ηθικό της γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη.

Οι επιφυλάξεις

Ορισμένοι μαιευτήρες δεν προτείνουν τον κορσέ, διότι:

 • Δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να επανακτήσει φυσικά τη λειτουργικότητα του, ιδιαίτερα δε όταν η χρήση του είναι παρατεταμένη και με λάθος τρόπο.
 • Οι κοιλιακοί μύες που συγκρατούν τα εσωτερικά όργανα στην διάρκεια της κύησης χαλαρώνουν και διαστέλονται. Μετά τη γέννα, οι κοιλιακοί μύες επανακτούν σταδιακά σε λιγότερο η περισσότερο χρόνο την αρχική τους μορφή, Αυτή την επαναφορά βοηθάει πολύ η άσκηση. Η συνεχής χρήση του κορσέ -χωρίς άσκηση, μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία αυτή, δηλαδή την φυσική αποκατάσταση των μυών, διότι η εξωτερική πίεση που ασκεί στους κοιλιακούς μυς δεν τους ανγκάζουν να κινούνται και άρα μπορελι να καθυστερήσουν να επανέλθουν, όπως οι μυς του ενός ποδιού ατροφούν ένα πόδι στον γύψο.

Ποιά είναι η σωστή χρήση του κορσέ

 • Χρήση με μέτρο, σε σχέση με τον τον χρόνο, όσο με με τα τον βαθμό πίεσης που ασκεί στο σώμα
 • Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέγεθος, με βάση το μεγεθολόγιο του προιόντος. Στο μεγεθολόγιο η σημαντικότερη παράμετρος είναι η περιφέρεια και όχι το συνολικό βάρος
 • Σωστό μέγεθος για το αντίστοιχο στάδιο. Δηλαδή ένας κορσές για το διάστημα αμέσως μετά την εγκυμοσύνησε πρέπει να είναι σε μεγαλύτερο μέγεθος από έναν κορσέ που θα φορέσετε πιο μετά. Η γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη πρέπει με τον κορσέ να νιώθει σχετικά άνετα, να αναπνέει με ευκολία και να μπορεί να κάνει χωρίς πόνο ή δυσφορία όλες τις κινήσεις.
 • Ο κορσές λοχείας δεν αντικαθιστά την σωστή διατροφή και άσκηση και δεν είναι η λύση για την άμεση απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Είναι όμως χρήσιμος όταν το χρησιμοποιεί σωστά.

Διάσημες μανούλες, που έχουν δηλώσει ότι φόρεσαν κορσέ μετά τη γέννα, είναι η Kim Kardashian, η Jessica Alba
Την χρήση κορσέ η γυναίκα που πρέπει να το συζητήσει με τον γυναικολόγο.

Οταν ο κορσές δημιουργεί προβλήματα, αυτό κυρίως οφείλεται στην λανθασμένη εφαρμογή που είναι αποτέλεσμα της επιλοσγής λάθος μεγέθους.

Συμπέρασμα:

Η χρήση κορσέ μετά τον τοκετό δίνει άμεσα αισθητικά αποτελέσματα διορθώνοντας την σιλιυέττα και μαζεύοντας την «κοιλίτσα» και ανορθώνει το ηθικό της λεχωίδας.

Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιείται με μέτρο τόσο ως προς τη χρονική διάρκεια εφαρμογής του όσο και ως προς το βαθμό και τον τρόπο πίεσης που ασκεί στο σώμα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η επιλογή του σωστού νούμερου λαστέξ. Όταν η λεχώνα φορά το λαστέξ θα πρέπει να νιώθει άνετα, να αναπνέει με ευκολία και να μπορεί να κάνει χωρίς πόνο ή δυσφορία όλες τις κινήσεις.

Το πιό σημαντικό είναι ότι το κορσέ-λαστέξ λοχείας δεν αντικαθιστούν τη σωστή διατροφή και άσκηση και δεν είναι η λύση για την άμεση απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, ούτε για να απόκτηση κοιλιακής γράμμωσης μετά τον τοκετό. Είναι όμως χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται σωστά.