Λαστέξ-Κορσέ μετά από λιποαναρρόφηση

Η τεχνική αφαίρεσης του τοπικού λίπους με ρύγχος και αρνητική πίεση, ονομάστηκε λιποαναρρόφηση και εφαρμόζεται επιτυχώς τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση του βάρους του σώματος οφείλεται κυρίως στη κατακράτηση υγρών και συσσώρευση λίπους στα λιποκύτταρα που είναι σταθερά σε αριθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Με τη λιποαναρρόφηση επιτυγχάνουμε μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων στη χειρουργική περιοχή. Στη περιοχή αυτή δεν επιτρέπουμε πλέον συσσώρευση λίπους και επομένως το αποτέλεσμα είναι σταθερό και μόνιμο.

Σε ποιες περιοχές του σώματος εφαρμόζεται η λιποαναρρόφηση;

Οποιαδήποτε περιοχή του σώματος μπορεί να υποστεί λιποαναρρόφηση, αλλά οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, τα σφυρά, οι γάμπες και η κοιλιά είναι οι πιο συχνές περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται περισσότερο λίπος. Η λιποαναρρόφηση έρχεται να ομορφύνει το σχήμα του σώματος και όχι να μειώσει το βάρος του.

  ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Προμηθεύεστε 1 ή καλύτερα 2 ελαστικά κορσέ, για να αλλάζετε, προτιμήστε αυτά με σηματική ελαστικότητα και χωρίς ραφές. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέγεθος με βάση το μεγεθολόγιο του κατασκευαστή

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Το λαστέξ-κορσέ μετά την λιποαναρρόφηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως και η καλή εφαρμογή. Μετά την επέμβαση, ο γιατρός θα σας συστήσει έναν ελαστικό κορσέ. Ο κορσές θα πρέπει απαραίτητα να καλύπτει όλα τα σημεία εκείνα στα οποία έγινε λιποαναρρόφηση.  Το λαστέξ πρέπει να συμπιέζει τα κενά τα οποία μένουν κάτω από το δέρμα, μετά την αναρρόφηση του λίπους, κάνοντάς τα να «κολλήσουν» στο σωστό σημείο. Επίσης αποτρέπει την συσώρευση πολλών υγρών με αιματώματα στα κενά που δημιουργούνται κάτω από το δέρμα. Θα πρέπει να σφίγγει αλλά όχι πάρα πολύ την περιοχή της επέμβασης. Κατά την διάρκεια της αποθεραπείας θα παρατηρήσετε ότι το οίδημα μειώνεται κι η περίμετρος του σώματός σας μειώνεται σε πόντους. Εάν μετά από 1-2 εβδομάδες δείτε ότι ο κορσές δεν σφίγγει αρκετά, τότε θα πρέπει να προμηθείτε έναν άλλο σε μικρότερο μέγεθος, κάτι που μπορείτε να κάνετε από την αρχή.

Τα λαστέξ που είναι πιο κατάλληλα, είναι: Σλιπ-λαστέξ με ψηλή μέση, Κορμάκι-λαστέξ, πάνω ή κάτω από το στήθος, ζώνη-κοσρέ

Πρέπει να τον φοράτε 23 ώρες το 24ωρο, για ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων περίπου, ανάλογα το είδος της λιποαναρρόφησης, την περιοχή όπου έγινε, την πιθανή προϋπάρχουσα χαλάρωση κλπ. Μπορείτε να τον βγάζετε μόνο για να κάνετε μπάνιο ή για να πάτε στην τουαλέτα. Μπορείτε να τον βγάζετε μόνο για να κάνετε μπάνιο ή για να πάτε στην τουαλέτα. Εάν έχετε 2 κορσέδες, είναι πιό βολικό, να φοράτε τον έναν και να πλένετε τον άλλον.

Είναι το πιο σημαντικό βοήθημα για να επιτύχετε την σταδιακή σωστή συρρίκνωση του δέρματος.

Αν έχετε κάνει μεγάλη λιποαναρρόφηση, την πρώτη φορά που θα βγάλετε τον κορσέ, μπορεί να σας δημιουργηθεί μία τάση λιποθυμίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, καθίστε ή ξαπλώστε για λίγο και θα περάσει. Δεν είναι κάτι σημαντικό, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σας συμβεί κι έτσι, προετοιμασμένη/ος όντας, να προσέξετε μην πέσετε και χτυπήσετε.

Από την επόμενη ημέρα της λιποαναρρόφησης θα αρχίσετε να έχετε κάποιο οίδημα, τόσο ώστε να έχετε πιθανόν την αίσθηση ότι δεν αφαιρέθηκε καθόλου λίπος. Στην πραγματικότητα το λίπος που αφαιρέθηκε έχει αντικατασταθεί με οίδημα, πρήξιμο δηλαδή, το οποίο σιγά-σιγά θα υποχωρήσει.

Εκτός από το πρήξιμο, πρόκειται να έχετε και κάποιους μώλωπες (μελανιές), οι οποίοι σιγά-σιγά θα υποχωρήσουν.  Τις πρώτες 24 ώρες, προσπαθήστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά, ξεκινώντας τη λήψη τους όταν σας πει ο γιατρός σας.

Εάν αισθανθείτε ζαλάδα ή τάση προς έμετο ή δυσκολία στην αναπνοή ή διάρροια ή ερυθρότητα στο δέρμα μετά την λήψη των φαρμάκων σας, καλέστε τον γιατρό σας.

Μην κάνετε χρήση πάγου μετά την λιποαναρρόφηση. Αντί να βοηθήσει, μάλλον επιδεινώνει την κατάσταση, διότι κλείνει τα τριχοειδή και λεμφικά αγγεία. Τα αγγεία αυτά είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση του οιδήματος και των υπολοίπων κατάλοιπων, που υπάρχουν στην περιοχή μετά την λιποαναρρόφηση και έτσι εμποδίζεται η απομάκρυνση των ουσιών αυτών από την περιοχή της λιποαναρρόφησης.
Ελαφρύ μασάζ μπορεί να ξεκινήσει κανείς δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Πιθανόν ο γιατρός σας θα σας πει ότι καλό είναι να περπατάτε ή έστω να κινείτε τα πόδια σας, όταν είστε στο κρεβάτι και γενικότερα να κινητοποιηθείτε όσο γίνεται νωρίτερα μετά την επέμβαση. Αυτό βοηθάει στην πρόληψη θρόμβωσης στα κάτω άκρα. Όταν βρίσκεστε ξαπλωμένες/οι, τις πρώτες 2-3 μέρες, μπορείτε να κρατάτε τα πόδια σε ψηλή θέση με κάποια μαξιλάρια.

Εάν, την περίοδο αμέσως μετά την λιποαναρρόφηση, χρειαστεί να κάνετε μεγάλα ταξίδια, προσπαθήστε να μην μείνετε πάρα πολλές ώρες ακίνητοι, αλλά να κάνετε ένα ελαφρύ βάδισμα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αποθεραπεία και σε αυτήν, όπως σε κάθε επέμβαση, είναι μία σταδιακή διαδικασία. Δηλαδή σταδιακά κάθε μέρα που περνάει συνήθως αισθάνεται κανείς καλύτερα.