Πολυεστέρας – Μικροφίμπρα – 8 διαφορές. Είναι ο πολυεστέρας και οι μικροΐνες το ίδιο;
Ο πολυεστέρας και οι έχουν ορισμένες ομοιότητες, όπως το να είναι γενικά άνετα και ανθεκτικά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση αγοράς σας.
Ο πολυεστέρας είναι πιο ανθεκτικός ενώ οι μικροΐνες είναι πιο απορροφητικές, αναπνέουν και πιο άνετες. Και τα δύο είναι εύκολο στη φροντίδα.
Τι είναι το πολυεστερικό ύφασμα;
Το βλέπετε συνέχεια στις ετικέτες των ρούχων σας, στα καλύμματα των μαξιλαριών και στα σεντόνια σας. Ο πολυεστέρας είναι ένα συνθετικό ύφασμα που συνήθως κατασκευάζεται από χημικές ουσίες που προέρχονται από πετρέλαιο, άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή μιας σειράς διαφορετικών προϊόντων, από ρούχα μέχρι χαλιά. Χρησιμοποιείται πιο συχνά για την κατασκευή ειδών ένδυσης. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για έπιπλα σπιτιού, ειδικά για σεντόνια και κουβέρτες. Η δημοτικότητα του πολυεστέρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή είναι φθηνό στην παραγωγή και ανθεκτικό. Τα αντικείμενα από πολυεστέρα δεν ζαρώνουν ή σκίζονται εύκολα. Οι λεκέδες από πολυεστέρα αφαιρούνται επίσης σχετικά εύκολα.
Επειδή δεν είναι το πιο αναπνεύσιμο ύφασμα, συχνά αναμιγνύεται με άλλους τύπους υλικών όπως το βαμβάκι για μεγαλύτερη άνεση.
Τι είναι το Microfiber;
Το Microfiber είναι ένα παράγωγο πολυεστέρα. Όπως ο πολυεστέρας, είναι επίσης ένα συνθετικό ύφασμα. Κατασκευάζεται συνδυάζοντας πολυεστέρα με παρόμοια συνθετικά όπως πολυαμίδια (νάιλον). Εξαιτίας αυτού, θα μπορούσατε να το θεωρήσετε μια βελτιωμένη έκδοση πολυεστέρα. Η προσθήκη πολυεστέρα σε μικροΐνες του προσδίδει μεγαλύτερη πυκνότητα και πιο πλούσια υφή από τον πολυεστέρα, καθιστώντας το πιο άνετο και απορροφητικό. Ο όρος “μικροΐνες” προέρχεται από το ότι το ύφασμα είναι φτιαγμένο για να είναι πιο λεπτό από τα κανονικά υφάσματα από πολυεστέρα.
Οι μικροΐνες γενικά δημιουργούνται συνδυάζοντας πολυεστέρα με νάιλον για να κάνουν το ύφασμα πιο αναπνεύσιμο και απορροφητικό. Είναι γενικά λεπτότερο από ένα ντενιέ, γεγονός που το κάνει συγκρίσιμο με το μετάξι όσον αφορά τη λεπτότητα.
Το ύφασμα μικροϊνών έχει πολλές χρήσεις. Χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή αθλητικών ρούχων λόγω της υψηλής απορρόφησής του, διατηρώντας το σώμα σας στεγνό απορροφώντας τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια έντονων σωματικών δραστηριοτήτων. Για τον ίδιο λόγο, χρησιμοποιείται για πετσέτες, πανιά, σφουγγαρίστρες και κλινοσκεπάσματα όπως κουβέρτες, σεντόνια, παπλώματα, παπλώματα και βαριές κουβέρτες.
Καλσόν diana 50 Den, από μικροφίμπρα https://www.diana.gr/b90_adiafanes_elastiko_kalson_50d_xxl/
και https://www.diana.gr/567-chimerino-elastiko-kolan-300d/
Ιστορία του πολυεστέρα και των μικροϊνών
Σε αντίθεση με τα περισσότερα υφάσματα, ο πολυεστέρας ήταν αποτέλεσμα επιστημονικών προσπαθειών. Οι ρίζες του ανάγονται στη δεκαετία του 1930 όταν ένας υπάλληλος της DuPont, W.H. Ο Carothers, έμαθε πώς να δημιουργεί ίνες συνδυάζοντας αλκοόλες με καρβοξυλικά οξέα. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα επιτυχημένο πείραμα, ήταν μόλις το 1941 που οι Βρετανοί επιστήμονες C.G. Ritchie και W.K. Η Birtwhistle ανέπτυξε πλήρως την ιδέα του Carothers και διαμόρφωσε την πρώτη πολυεστερική ίνα. Το νέο υλικό είχε επιτυχία επειδή δεν ζάρωσε εύκολα, ήταν ανθεκτικό και άνετο.
Σε σύγκριση με τον πολυεστέρα, οι μικροΐνες είναι ένα σχετικά νέο ύφασμα που αυξήθηκε σε δημοτικότητα μόνο τις τελευταίες δεκαετίες. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι αναπτύχθηκε από τους Ιάπωνες τη δεκαετία του ’70. Άλλοι λένε ότι προέρχεται από την Αγγλία κατά τη δεκαετία του ’80 ή από την Σουηδία στη δεκαετία του ’90. Είνα πλέον γεγονός ότι η μικροΐνα έχει εδραιώσει τη θέση της στην κλωστοϋφαντουργία με τα πολλά πρακτικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματά της.
Διαφορά μεταξύ πολυεστέρα και μικροϊνών
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πολυεστέρα και μικροϊνών; Αν και οι μικροΐνες και ο πολυεστέρας μοιράζονται κάποιες ομοιότητες, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο. Και τα δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Οι άνθρωποι επιλέγουν κυρίως το ένα έναντι του άλλου με βάση τις προτιμήσεις και το γιατί θα το χρησιμοποιήσουν. Που διαφέρουν;
1. Ανθεκτικότητα
Ο πολυεστέρας είναι γνωστός για την αντοχή του. Είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ανθεκτικά υφάσματα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται για μια ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων κλινοσκεπασμάτων και ενδυμάτων. Ο πολυεστέρας είναι ισχυρός όσον αφορά την αντοχή στη φθορά. Είναι επίσης ανθεκτικό στις ρυτίδες και στη συρρίκνωση. Εάν το φροντίζετε σωστά, τα προϊόντα από πολυεστέρα μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια. Το Microfiber, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ύφασμα που κατασκευάστηκε για να είναι πιο λεπτό από τον πολυεστέρα και διαθέτει μικρότερες ίνες σε σύγκριση. Ωστόσο, δεδομένου ότι το συστατικό του πυρήνα εξακολουθεί να είναι πολυεστέρας, έχει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας.
2. Δυνατότητα αναπνοής
Ο πολυεστέρας αναπνέει σε κάποιο βαθμό. Δεδομένου ότι οι ίνες του πολυεστέρα είναι στενά συνδεδεμένες, δεν αναπνέει πολύ. Ωστόσο, η ικανότητα απομάκρυνσης της υγρασίας του πολυεστέρα είναι υψηλή και μπορείτε να βασιστείτε σε αυτόν για να αφαιρέσει την υγρασία από το δέρμα σας όταν ιδρώνετε. Οι μικροΐνες αναπνέουν περισσότερο από τον πολυεστέρα, επειδή οι λεπτότερες ίνες του δεν είναι τόσο στενά υφασμένες όσο αυτές του πολυεστέρα, επιτρέποντας τη διέλευση περισσότερου αέρα ανάμεσά τους. Οι μικροΐνες χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά για σεντόνια για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
3. Άνεση
Ο πολυεστέρας έχει παχύτερες ίνες, καθιστώντας τον αρκετά άκαμπτο και τραχύ. Δεν είναι τόσο άνετο στη χρήση, ειδικά για πολλές ώρες. Γι’ αυτό γενικά αναμιγνύεται με άλλα υφάσματα για να το κάνει πιο άνετο. Τα νέα προϊόντα πολυεστέρα μπορεί επίσης να αισθάνονται λίγο γρατζουνισμένα και τραχιά. Μπορεί να χρειαστούν μερικές πλύσεις προτού γίνουν λίγο πιο άνετα στη χρήση και την ξάπλωσή τους. Αντίθετα, οι μικροΐνες είναι πολύ πιο μαλακές λόγω των πιο λεπτών ινών τους και έχουν υφή σαν μετάξι. Είναι εξαιρετικό για χρήση σε κλινοσκεπάσματα και μαξιλαροθήκες, καθώς έχει πιο απαλή αίσθηση. Εφόσον προσφέρετε στα προϊόντα μικροϊνών σας τη σωστή φροντίδα, θα διατηρήσουν την ίδια απαλή και άνετη υφή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
4. Ζεστασιά
Ο πολυεστέρας έχει μια δροσερή αίσθηση, επομένως είναι ιδανικός για καλοκαίρια και θερμότερα κλίματα. Επίσης απομακρύνει τον ιδρώτα από το δέρμα σας. Όπως ο πολυεστέρας, οι μικροΐνες απομακρύνουν επίσης την υγρασία. Το πρόσθετο πλεονέκτημα των μικροϊνών είναι ότι λόγω των προηγμένων υφασμάτινων ιδιοτήτων του, βοηθά επίσης στη διατήρηση της θερμότητας όταν είναι κρύο και παραμένει δροσερή όταν είναι ζεστή. Επομένως, οι μικροΐνες είναι μια εξαιρετική επιλογή τόσο για ζεστό όσο και για κρύο καιρό.
5. Σχέση με το νερό
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο πολυεστέρας είναι ένα αδιάβροχο ύφασμα. Αυτό το ύφασμα δεν απορροφά νερό (ή ιδρώτα). Αντίθετα, τα σταγονίδια παραμένουν στην επιφάνεια του υφάσματος, τρέχοντας κατά μήκος των υφαντών των ινών. Μόλις έρθουν στην επιφάνεια του υφάσματος, η υγρασία εξατμίζεται και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε αθλητικά ρούχα. Το Microfiber είναι ένα εξαιρετικά απορροφητικό ύφασμα. Είναι ικανό να κρατά νερό επτά φορές το βάρος του
6. Φροντίδα
Ο πολυεστέρας είναι απλός στη φροντίδα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε να μην το πλένετε ή να στεγνώνετε ποτέ σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει το προϊόν. Το πολυεστερικό ύφασμα είναι επίσης ανθεκτικό στη συρρίκνωση, ώστε να μπορείτε να το πλένετε σε κανονικές ρυθμίσεις χωρίς ανησυχία. Οι μικροΐνες, όπως και ο πολυεστέρας, δεν πρέπει επίσης να πλένονται ή να στεγνώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι καλύτερα να πλένονται με άλλες μικροΐνες για να μην κολλάνε τα χνούδια και οι ίνες στο ύφασμα.
7. H χρήση τους
Ως ύφασμα, ο πολυεστέρας έχει πολλές εφαρμογές, από καταναλωτικά αγαθά μέχρι βιομηχανικά υλικά. Χρησιμοποιείται εκτενώς για την κατασκευή ενδυμάτων (ειδικά αθλητικών) όπως πουκάμισα, παντελόνια, σακάκια και καπέλα. Μπορεί επίσης να αναμειχθεί με άλλες ίνες για χρήση σε οικιακά προϊόντα, όπως κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες και επικαλυμμένα έπιπλα.
Οι μικροΐνες χρησιμοποιούνται συχνότερα για ρούχα, σεντόνια, καλύμματα μαξιλαριών και κουβέρτες επειδή είναι χαμηλής συντήρησης και έχουν απαλή υφή. Χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή πετσετών γιατί είναι πολύ απορροφητικό. Αυτό το χαρακτηριστικό το καθιστά δημοφιλή επιλογή για τον καθαρισμό πανιών και σφουγγαρίστρων. Η απαλή υφή του διασφαλίζει ότι δεν αφήνει γρατσουνιές ή σημάδια πίσω του.
8. Κόστος
Ο πολυεστέρας είναι ο φθηνότερος από τους δύο, καθώς μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί σε μεγάλους όγκους. Το microfiber είναι λίγο πιο ακριβό από τον πολυεστέρα, αλλά εξακολουθεί να είναι φιλικό προς τον προϋπολογισμό σε σύγκριση με τα περισσότερα υφάσματα.
Ποιό είναι καλύτερο: Πολυεστέρας ή Μικροΐνες;
Επειδή κάθε ύφασμα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, η καλύτερη επιλογή εξαρτάται από το πώς και πού θα το χρησιμοποιήσετε.
Εξωτερικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία στην περιοχή σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν το υλικό με το οποίο θα επιλέξετε.
Δεδομένου ότι ο πολυεστέρας δεν αναπνέει, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ζεστά και υγρά κλίματα. Έχει επίσης μια πιο συνθετική αίσθηση που μπορεί να προκαλέσει ενόχληση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα σεντόνια, καθώς μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ζεστό και ιδρωμένο ενώ κοιμάστε. Σε αυτήν την περίπτωση, τα σεντόνια από μικροΐνες είναι ο καλύτερος τρόπος, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη αναπνοή και πιο απαλή υφή που είναι πιο άνετο στον ύπνο.
Δεδομένου ότι και τα δύο υφάσματα είναι συνθετικά, έχουν αρνητική επίδραση στο περιβάλλον επειδή δεν είναι βιοδιασπώμενα. Αν ψάχνετε για οργανικές και φυσικές εναλλακτικές λύσεις σε κλινοσκεπάσματα από πολυεστέρα και μικροΐνες, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε το ύφασμα με βάση το μπαμπού. Το μπαμπού διαθέτει την ανθεκτικότητα του πολυεστέρα και τη μεταξένια λεία υφή των μικροϊνών — όλα αυτά ενώ είναι φιλικά προς το περιβάλλον!