Θερμικά & Διαπνέοντα ρούχα

Θερμικά & Διαπνέοντα ρούχα – οι διαφορές

Τι είναι διαπνοή

Σύμφωνα με τον Beckham, όταν πρόκειται για ρούχα, η αναπνοή είναι ο βαθμός στον οποίο ένα ύφασμα επιτρέπει τη μεταφορά ατμών υγρασίας μέσα από αυτό. Τα διαπνέοντα-αναπνεύσιμα υφάσματα γίνονται ακόμη πιο σημαντικά μόλις αρχίσετε να ιδρώνετε, είτε πρόκειται για ύφασμα από ρούχα, παπούτσια ή άλλα είδη ένδυσης. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί για αδιάβροχα ρούχα, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικός το ντύσιμο για εξωτερικό χώρο που καταφέρνει να συνδυάσει την αναπνοή και την μόνωση από το κρύο.

Γιατί είναι σημαντική η αναπνοή;

Εκτός από το ότι είναι πιο άνετο, χωρίς ιδρώτα παγιδευμένο στο δέρμα σας, η δυνατότητα αναπνοής των ρούχων είναι επίσης ένα σημαντικό πράγμα. Ο λόγος για τον οποίο ιδρώνετε είναι για να διατηρείτε το σώμα σας δροσερό εξατμίζοντας. Όταν παγιδεύεται ο ιδρώτας, αυτό δεν λειτουργεί.

«Αυτό είναι απαραίτητο γιατί εξισορροπεί τη θερμότητα που παράγεται από το μεταβολισμό και τη δραστηριότητα. Οτιδήποτε εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας από το δέρμα, όπως υφάσματα με χαμηλή ή καθόλου αναπνοή, μπορεί να εμποδίσει την ψύξη».

Εκτός από την ψύξη, το να φοράτε ρούχα που δεν αναπνέουν μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δυσοσμίας. Εάν ο σώμα σας δεν μπορεί να αναπνεύσει, μπορεί να αρχίσει να μυρίζει, ειδικά σε δραστηριότητες όπως πεζοπορία ή τρέξιμο στο μονοπάτι. Όσον αφορά τα αδιάβροχα ρούχα, αναζητήστε επιλογές όπως το OutDry ή άλλες παρόμοιες τεχνολογίες—αυτές εμποδίζουν την είσοδο της βροχής ενώ παράλληλα αφήνουν την υγρασία από τον ιδρώτα.

Διαπνέοντα ρούχα από την diana : https://www.diana.gr/a252-andriki-diapneousa-fanela-fardia-tiranta/

Ανδρική Διαπνέουσα Φανέλα με Φαρδιά Τιράντα

διαπνέον μποξεράκι https://www.diana.gr/a211-andriko-athlitiko-boxer/

A211 - Ανδρικό Ελαστικό Boxer από Microfiber

και γυναικεία https://www.diana.gr/a007-athlitiko-boustaki-melanze/

Ο οργανισμός μας είναι ένα τέλειο σύστημα ικανό να διατηρήσει σχεδόν σταθερά, κατά μέσο όρο περίπου 37 º C, την εσωτερική του θερμοκρασία ανεξάρτητα από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες. Ονομάζεται θερμορύθμιση και είναι ένας μηχανισμός που ενεργοποιείται ως απαραίτητη αντίδραση για την αποκατάσταση της θερμοκρασίας στην ζώνης άνεσης όποτε το σώμα μας αισθάνεται ότι έχει αλλάξει.

Το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν πολύ τους 22 º C, το ανθρώπινο σώμα ενεργοποιεί το φαινόμενο της εφίδρωσης (εξάτμιση νερού που περιέχει άλατα – ιδρώτας – από το δέρμα μέσω των ιδρωτοποιών αδένων)

Το χειμώνα, όταν πέφτουν κάτω από τους 18 º C. έως το 0 και πέρα, παράγει θερμότητα (ψυχρή θερμορύθμιση) ψεκάζοντας τα εσωτερικά όργανα σε βάρος των άκρων και του δέρματος και καταναλώνοντας μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας που παράγεται κυρίως μέσω μιας σειράς αντανακλαστικών μυϊκών συσπάσεων, τα λεγόμενα ρίγη.

Ο ιδρώτας ή το ρίγος είναι στην πραγματικότητα οι πιο εμφανείς βιολογικές διεργασίες της λειτουργίας της θερμορύθμισης στο σώμα: στην πρώτη περίπτωση, όταν κάνει μάλλον ζέστη, το σώμα μας ιδρώνει (απελευθερώνει θερμότητα) για να κρυώσει και να μειώσει τη θερμοκρασία στην ζώνη άνεσης. Στη δεύτερη, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή, ο οργανισμός για να μην κρυώσει, δηλαδή να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος στο επιθυμητό φυσιολογικό εύρος, αρχίζει να παράγει θερμότητα.

Δηλάδή, ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι μια παράμετρος που χρειάζεται σταθερότητα και η διαδικασία της θερμορύθμισης κάνει ακριβώς αυτό.

Είτε βρισκόμαστε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους, όταν ασκείτε σωματικά και ακόμη περισσότερο όταν αυτό συνεπάγεται έντονη δαπάνη ενέργειας μπορεί να συμβεί μια αύξηση πάνω από τον κανόνα της θερμοκρασίας του σώματος, μη διαχειρίσιμη μόνο μέσω της θερμορύθμισης. Ωστόσο, σε καιρικές συνθήκες υψηλής υγρασίας είναι πολύ πιο δύσκολο για το σώμα μας να απελευθερώσει θερμότητα προς τα έξω και στη συνέχεια να κρυώσει μπορεί να γίνει μια ολοένα και πιο μακροχρόνια και κουραστική διαδικασία που αποσταθεροποιεί το σώμα εμποδίζοντάς το να ολοκληρώσει τη βέλτιστη απόδοση, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που κάνετε κάνει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν η μόνη φυσιολογική παρέμβαση δεν είναι επαρκής για να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής θερμότητας και της αποβολής της, πρέπει και εξωτερικοί παράγοντες να βοηθήσουν το σώμα να τη βρει, και αυτοί είναι τα κατάλληλα διαπνέοντα ρούχα και εσώρουχα.

Είναι σημαντικό να φοράτε αθλητικά τεχνικά ενδύματα που λειτουργούν βοηθητικά εάν η θερμορύθμιση από μόνη της δεν ανταποκρίνεται στον στόχο.

Ο τομέας των αθλητικών ρούχων προτείνει διάφορα ρούχα για να διευκολύνουν τη διαφυγή του ιδρώτα όταν κάνει ζέστη ή, από την άλλη πλευρά, να τον διατηρήσουν με τη μορφή θερμότητας σώματος μέσα όταν η θερμοκρασία πρέπει να επιστρέψει στους 37 º συνήθεις º C.

Ωστόσο, η έλλειψη γνώσης των ιδιοτήτων του ενδύματος για αθλητική δραστηριότητα, μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε ότι το γεγονός είναι “τεχνικό” είναι κατάλληλο σε οποιαδήποτε άσκηση. Για παράδειγμα, είναι πλέον κοινή πρακτική να συγχέουμε, να παρερμηνεύουμε ή να αγνοούμε τις διαφορές μεταξύ λειτουργιών και χρηστικότητας ενός θερμικού ενδύματος και ενός διαπνέοντος.

Τα ονόματα ακούγονται παρόμοια, αλλά οι ιδιότητες και τα οφέλη που απορρέουν από αυτά όταν κάνετε αθλήματα, είναι διαφορετικές

Θερμικά & διαπνέοντα ρούχα – τεχνικές ιδιότητες

Όταν ασκείστε σωματικά, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε κατάλληλα ρούχα, τα οποία σας επιτρέπουν να έχετε την καλύτερη απόδοση. Εάν λοιπόν η διαδικασία της θερμορύθμισης που ενεργοποιείται από το σώμα μας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί μόνη της στην ανάγκη αύξησης ή μείωσης της εσωτερικής θερμοκρασίας προκειμένου να αποκατασταθεί η πιο άνετη, τα τεχνικά υλικά που επιλέξατε να φορέσετε παρεμβαίνουν χάρη στις ιδιότητές τους για να σας βοηθήσει, ώστε να διατηρήσετε τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Καμία από τις τεχνικές ίνες, ωστόσο, δεν παρεμβαίνει με τον ίδιο τρόπο: η καθεμία δρα διαφορετικά στα φυσιολογικά συστατικά που χρειάζονται και επηρεάζονται από το στρες της κίνησης. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα που δημιουργούνται στο ανθρώπινο σώμα θα είναι διαφορετικά.

¨Οταν αρίζει η σαιζον του σκι τον Νοεμβρι, πολλό επιλέγουν ως στρώμα βάσης (τεχνικά εσώρουχα) για να φορέσουν κάτω από τη στολή του σκι ένα κοστούμι (μπλουζάκι + κολάν) θερμικό σε βάρος ενός, προφανώς τεχνικής, αλλά θερμορρυθμιστικής.

Πιθανόν όμως να είναι αντικειμενικά λάθος να προτιμάτε ένα θερμικό ένδυμα από ένα διαπνέον – θερμορρυθμιστικό μόνο επειδή η λέξη “θερμικός” μας κάνει να σκεφτούμε ότι μπορεί πραγματικά να μας προστατεύσει από το κρύο μεγάλο υψόμετρο.

Είναι αλήθεια ότι τα θερμικά ρούχα είναι γνωστά σε όλους για την ικανότητά τους να δημιουργούν ένα στρώμα μόνωσης σε κρύες, ανέμους ή υγρές καταστάσεις, προστατεύοντας και προστατεύοντας τη θερμότητα μεταξύ του στρώματος βάσης και του σώματός μας.

Αντίθετα, ένα διαπνέον ρούχο με αθλητική ίνα που ρυθμίζει τη θερμότητα είναι ικανό τόσο να το διατηρήσει στη λειτουργία που περιγράφηκε παραπάνω όσο και να το διώξει έξω τον ιδρώτα. Έτσι, το θερμορρυθμιστικό-διαπνέον ρούχο είναι και θερμικό, άρα πλήρες για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και πιο κατάλληλο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο ανάποδα. Η αποβολή του ιδρώτα είναι εξίσου σημαντική με τη διατήρησή του για την αποφυγή πιθανού ερεθισμού του δέρματος ή την εμφάνιση βακτηρίων και το γεγονός και μόνο ότι το σκι ασκείται σε δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν εμποδίζει το σώμα μας να ιδρώσει από την κούραση κατά τη διάρκεια μιας κατάβασης, ακόμα κι αν κάνει κρύο.

Το ότι ένα τεχνικό νήμα εκπληρώνει και τις δύο λειτουργίες είναι θεμελιώδες ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα, όπου κι αν ασκείται και το ζεστό/κρύο κλίμα του. Εδώ είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ ενός θερμικού υφάσματος και ενός θερμορυθμιστικού υφάσματος:

Για σχετικά επιστημονικά άρθρα, μπορείτε να δείτε :https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360132318305997